Care este cea mai buna metoda - lasa-l in frigider, pune-l intr-un recipient dublu? Aceste intrebari sunt frecvente atunci cand vrei sa mentii beneficiile laptelui matern, care este bogat in anticorpi care protejeaza impotriva bolilor si contribuie la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau.
Dar nu-ti face griji, draga mama, esti in locul potrivit! Aici vei gasi recomandari importante, cu un accent deosebit pe igiena. Iata un ghid pas cu pas pentru a decongela in siguranta laptele pentru bebelusul tau:
1. Verifica stocul de lapte pe care il ai in congelator
Inainte de a decongela laptele matern, este important sa stii cate recipiente ai stocate in partea din spate a congelatorului, unde temperatura este mai constanta, intre -18 °C si -20 °C.
Utilizeaza intotdeauna mai intai laptele cel mai vechi. Pentru a tine evidenta pomparii in mod eficient, eticheteaza datele de pe pungi. Astfel vei evita risipa si te vei asigura ca bebelusul primeste cel mai proaspat lapte posibil.
2. Procedura la decongelare
Una dintre cele mai mari preocupari pe care le au mamele in timpul acestui proces este ca laptele sa pastreze toti nutrientii si beneficiile necesare care favorizeaza sanatatea copilului lor in primele sase luni de viata. Decongelarea acestuia la temperatura camerei nu este recomandata, deoarece este un aliment foarte delicat. Din fericire, exista trei metode sigure pe care le poti folosi atunci cand decongelezi laptele matern.
- In frigider- Aceasta metoda este cea mai sigura modalitate de a mentine calitatea laptelui matern. Pune recipientul in partea din spate a frigiderului (la o temperatura de 4°C) si lasa-l acolo pana cand este complet dezghetat. Asigura-te ca il plasezi intr-o zona in care nu este expus la fluctuatii de temperatura, cum ar fi usa frigiderului. In decurs de 12 pana la 24 de ore, laptele ar fi decongelat. Desi este nevoie de ceva mai mult timp pentru a ajunge la rezultatul asteptat, acest mod este cel mai recomandat, deoarece ajuta la pastrarea proprietatilor nutritive si la prevenirea dezvoltarii bacteriilor. Pentru a incalzi laptele, poti trece un jet de apa calda peste punga sau recipient sau poti folosi un incalzitor de sticle.
- Decongelarea sub apa calda - In caz de urgenta, Stanford Medicine Children's Health recomanda trecerea recipientului cu lapte sub apa calda pana cand ajunge la temperatura camerei. Cand laptele este gata, amesteca-l bine.
- Decongelarea in bain-marie - O alta optiune pentru decongelarea laptelui este tehnica bain-marie. Pentru a face acest lucru, incalzeste apa intr-o cratita (nu fierbe) si apoi indeparteaz-o de pe foc. Scoate recipientul cu lapte din congelator si pune-l in apa pana cand ajunge la temperatura camerei. Cu mainile curate, toara laptele intr-o sticla si amesteca daca observi ca grasimile s-au separat.
3. Cand laptele s-a decongelat, incalzeste-l usor
Conform WIC Breastfeeding Support, nu este necesar sa incalzesti laptele matern. Poti sa i-l oferi bebelusului rece sau la temperatura camerei. Cu toate acestea, daca alegi sa i-l oferi cald, verifica temperatura laptelui picurand cateva picaturi pe incheietura mainii.
Ce sa nu faci atunci cand decongelezi laptele matern?
Exista diferite metode de decongelare. Utilizarea tehnicilor gresite poate compromite calitatea laptelui si, prin urmare, sanatatea copilului tau. Iata cateva dintre lucrurile pe care nu ar trebui sa le faci.
- Nu recongela laptele matern odata ce acesta s-a decongelat.
- Nu pastra orice rest de lapte care a atins gura bebelusului pentru o hranire viitoare.
- Rezerva laptele pentru mai tarziu. Utilizeaza laptele matern in termen de 24 de ore de la decongelarea in frigider. Adica, la 24 de ore dupa ce laptele nu mai este inghetat, nu dupa ce l-ai scos din congelator.
- Evita fierberea sau microundele. S-a sugerat ca aceste practici sunt nesigure deoarece pot distruge nutrienti, proteine si anticorpi importanti, precum si pot crea puncte fierbinti care pot arde gura bebelusului.