Alaptarea

#beneficii alaptare #alaptare #sfaturi alaptare #alaptarea bebelusului

Cele mai convingatoare argumente in favoarea alaptarii

Ca proaspata mamica, te confrunti cu multe provocari. Dupa nastere, drumul abia incepe, iar alaptarea este o piatra de temelie. Prin laptele matern ii oferi bebelusului tau nu doar cea mai buna hrana, ci si siguranta si confort. Afla toate motivele pentru care este bine sa-l alaptezi pe micut ori de cate ori doreste.

Alaptarea are avantaje incontestabile pentru actorii principali: mama si copilul. Detaliem in continuare.

Beneficiile alaptarii pentru cresterea copilului

Laptele matern constituie alimentul perfect adaptat nevoilor de crestere si dezvoltare ale copilului in primele 6 luni de viata. Laptele tau este un aliment natural complet. El contine exact cantitatea de grasimi, glucide, apa si proteine necesare pentru cresterea si dezvoltarea copilului.

Laptele matern se digera si se asimileaza mai bine decat orice alta formula de lapte. Alaptarea scade riscul de alergii alimentare.

Copiii alaptati se dezvolta armonios, cresterea in greutate este normala, iar riscul de a deveni supraponderali mai tarziu, in viata adulta, este mic.

Copiii prematuri alaptati se dezvolta mai bine comparativ cu cei alimentati cu formule de lapte.

Cercetatorii au demonstrat prin studii ca dezvoltarea creierului la copiii alaptati este superioara fata de cei care nu beneficiaza de alimentatia la san.

Laptele matern contine anticorpi care il protejeaza pe copil de infectii si alergii. Numeroase studii arata ca acei copii care sunt hraniti in primele 6 luni de viata exclusiv cu lapte matern sunt mai putin expusi riscului de infectii ale urechii, diaree, boli respiratorii.

Ce beneficii ai tu, ca mama, daca alaptezi

Alaptarea protejeaza sanatatea mamei pe termen scurt si lung.

Prin alaptare se elibereaza anumiti hormoni (prolactina, oxitocina) care induc mamei relaxarea si diminueaza stresul. Asa se face ca alaptarea scade riscul de depresie post-partum.

Hranirea copilului la san, mai ales cea exclusiva (pana la 6 luni), fara a fi suplimentata cu formule de lapte, intarzie reluarea ciclului menstrual si a ovulatiei. Asadar, poate avea rol de contraceptie dupa nastere (amenoree de lactatie). Ajuta, de asemenea, uterul sa-si revina mai repede la dimensiunea normala si va diminua riscul de sangerari care ar putea surveni dupa nastere.

S-a demonstrat ca alaptarea le protejeaza pe femei de unele forme de cancer. Cu cat alaptezi mai mult, cu atat scade riscul de cancer mamar sau ovarian.

Alaptarea consuma calorii, facilitand pierderea kilogramelor suplimentare dobandite in timpul sarcinii. Te ajuta sa revii rapid la silueta dinaintea sarcinii.

Alaptarea economiseste timp si bani. Nu ai nevoie sa cumperi lapte, sa masori, sa prepari formula de lapte. Nu ai de incalzit biberoane in toiul noptii, nici de spalat si sterilizat biberoane. in plus, cand alaptezi te poti deplasa mai usor cu copilul, laptele este la purtator, gata preparat, la temperatura potrivita si steril.

Beneficiile alaptarii in plan emotional

Mama isi hraneste copilul nu numai cu lapte, ci si cu dragostea ei. Momentele in care micutul se afla la sanul mamei aduc pace si relaxare amandurora.

Relatia de atasament se stabileste mai repede daca alaptezi imediat sau cat mai curand dupa nastere. Prin contactul piele la piele, privire ochi in ochi, comunicare si mangaiere se realizeaza o conexiune durabila intre mama si copil.

Mama care alapteaza se simte implinita, multumita si linistita. Desi poate parea dificil in prima perioada dupa nastere, pe parcurs te vei obisnui cu alaptarea si ti se va parea mai usor sa te ocupi de bebelus, sa il hranesti noaptea.

Copilul hranit la san se simte in siguranta, plange mai putin si are sanse mari sa se dezvolte optim din punct de vedere intelectual si emotional.

Mai multe informatii si subiecte despre sanatate cititi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro - platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului