1. Durerile de alaptare
In primele zile de alaptare te poti confrunta cu diferite senzatii de durere, pana la deblocarea canalelor pe care circula laptele. Senzatia de durere se va simti mai ales in regiunea mameloanelor. Schimba pozitia copilului daca durerea persista mai mult de un minut. Cea mai buna pozitie este cea in care gura copilului acopera toata suprafata mamelonului, inclusiv areola mamara. Nu folosi sapun pentru spalarea sanilor, intrucat acesta usuca si sensibilizeaza pielea.
2. Mameloanele crapate
Mameloanele crapate sunt dureroase, iar cauza aparitiei acestei probleme poate fi, in multe cazuri, prinderea incorecta a sfarcului de catre bebelus. Pielea uscata si pomparea sanilor intr-un mod incorect sunt alte cauze care pot duce la craparea sfarcurilor. Intreaba medicul cum poti vindeca leziunea, pentru a continua alaptarea in siguranta. Dupa fiecare hranire la san, lasa cateva picaturi de lapte sa se stranga pe mamelon, acestea vor grabi vindecarea.
3. Blocajul canalelor de lactatie
Blocajul canalelor de lactatie apare atunci cand laptele secretat de tine nu se scurge complet. Poti simti umflaturi suspecte in sani, dureri, iar in anumite cazuri poate apara o roseata extinsa pe san. Daca apar stari febrile, ar trebui sa consulti un medic. Este posibil ca blocajul sa fi degenerat intr-o infectie. Incearca sa alaptezi la intervale regulate pentru a mentine canalele de lactatie intr-o stare perfecta. Seara, aplica comprese calde si maseaza-ti sanii pentru a stimula miscarea laptelui.
4. Angorjarea sanilor
Angorjarea reprezinta umplerea excesiva a sanilor cu lapte. Este posibil ca problema sa fi existat de la inceput, iar bebelusului sa ii displaca sa fie hranit la san. Usureaza-i hranirea masand sanii inainte de alaptare si chiar lasand o parte din lapte sa se scurga. Poti folosi la fel de bine si o pompa de san.
5. Productia scazuta de lapte
Daca nu reusesti sa produci o cantitate suficienta de lapte pentru hranirea copilului la san, ar trebui sa incerci folosirea pompei de san in perioadele dintre alaptari, dar si un program mai des de alaptare. De cele mai multe ori, aceste metode duc la cresterea cantitatii de lapte.
Sursa foto: myrtlebeachbirthservices.com