Adolescenti

#intervenitii parinti #relatii adolescenti #relatii toxice

Semne ca adolescenta sau adolescentul tau se afla intr-o relatie toxica

Adolescenta este o perioada in care copiii nostri incep sa iasa mai mult in oras, sa se indragosteasca si chiar sa aiba un partener. Uneori, din pacate, aceste relatii sunt marcate de o serie de modele si comportamente nesanatoase, cum ar fi gelozia, posesivitatea sau controlul.

 

Iar cifrele sunt alarmante: potrivit datelor din Statisticile privind violenta domestica si violenta de gen pentru anul 2021 publicate de Institutul National de Statistica (INE), in 2021, numarul copiilor sub 18 ani care au suferit violenta de gen din partea partenerilor lor a crescut de la 514 (in 2020) la 661 (in 2021), ceea ce inseamna cu 28,6% mai mult decat in anul precedent.

Violenta de gen este cazul cel mai extrem al oricarei relatii toxice, dar relatia poate continua sa fie toxica prin comportamente mai subtile: de fapt, aceste comportamente sunt punctul de plecare catre violenta mai explicita si sunt cel mai greu de detectat, tocmai din cauza subtilitatii lor (sau pentru ca sunt normalizate in societate).

Astazi vorbim despre opt semne de avertizare care ar putea indica faptul ca adolescentul tau se afla intr-o relatie toxica. La ce trebuie sa fim atenti si cum il putem ajuta sa iasa din ea?

Lipsa respectului

Lipsa respectului reciproc este un alt semnal de alarma in orice relatie. Respectul este un ingredient fundamental in orice relatie sanatoasa si se traduce prin comportamente precum: a vorbi si a se trata cu respect, fara a ridica vocea, a asculta pe celalalt, a intreba despre nevoile sale, despre cum se simte, a se interesa de lucrurile sale.

Exista gelozie

Gelozia este un semn de nesiguranta. Daca aceasta gelozie este manifesta, excesiva sau apare in orice situatie, vorbim de un alt semn de toxicitate in relatie.

Adesea, gelozia se traduce prin comportamente de verificare si control pentru a impiedica "cealalta persoana sa faca ceva". De asemenea, in comportamente cum ar fi faptul ca nu vrea sa te intalnesti cu altcineva sau ca nu vrea sa iti faci planuri de familie in loc sa te intalnesti cu el/ea, etc.

Neincredere

Neincrederea este, de asemenea, un alt semn de toxicitate in relatii. Astfel, atunci cand unul dintre parteneri nu are incredere in celalalt (sau cand neincrederea este reciproca), acest lucru este evidentiat, de exemplu, printr-un comportament de control.

De exemplu: sa intrebam tot ceea ce face celalalt, in orice moment, sa ne uitam in permanenta la retelele de socializare, chiar si la telefonul mobil, sa ne simtim gelosi daca intalnim pe altcineva daca nu suntem noi.

Izolarea

Daca observi ca adolescentul tau petrece din ce in ce mai mult timp cu relatia de cuplu si mai putin timp cu cealalta viata sociala (prietenii), cu familia, cu hobby-urile, cu studiul... fii si tu vigilent. Izolarea este un alt semn care ar putea indica existenta unei relatii toxice.

Tine cont de faptul ca in relatiile sanatoase exista timp pentru orice si niciodata, cealalta persoana, nu incearca sa va faca sa faceti lucruri doar cu ea. Relatiile ar trebui sa fie un plus in viata copiilor nostri, ceva care sa le aduca un plus si sa le adauge valoare, si niciodata sa le rapeasca.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Servicii pentru acasa

Cauta
in