Adolescenti

#cresterea copiilor #alimentatie #nutritionist

Mancatul haotic, viciul aflat la indemana adolescentilor. Cat de importanta este alimentatia sanatoasa

In numele imaginii ideale, mulți dintre tineri recurg la un detaliu periculos pentru sănătatea lor și chiar pentru starea lor de bine de mai târziu - la o nutriție deficitara. Nutritia deficitara este cel mai accesibil viciu al adolescenților. La nivel european, 1 din 3 adolescenți suferă de obezitate, o creștere spectaculoasă fiind observată în ultimii ani în țările din Estul Europei, din care face parte și România. Obezitatea poate fi prevenită, iar educația nutrițională şi combaterea obezităţii la adolescent sunt priorităţi de sănătate publică.

Ziua Internațională a Nutriției, 16 octombrie, a fost celebrată în acest an în mijlocul tinerilor.  Societatea Română de Educație Nutrițională a organizat un seminar cu tema Nutriția în adolescență la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București, alaturi de conf. dr. Lygia Alexandrescu, președintele Societății Române de Educație Nutrițională și de Andreea Gatman, Trainer și Educational Coach EUNEOS Finlanda.

Goana după un aspect fizic conform tiparelor promovate în media pune în pericol sănătatea tinerilor, cresterea și dezvoltarea lor normală, sustin specialistii. Astfel, tema nutriției trebuie abordată de pe băncile liceului, ajungând la necesitatea de a fi dezbătută pe larg și mai intens poate decât alte ispite (sexualitate, alcool, droguri) din simplul motiv că e cea mai la îndemână. O nutriție deficitară constând în anorexie la fete și îmbuibare cu shake-uri și suplimente la băieți, doar-doar or deveni micile vedete ale liceului, poate duce la boli extraordinar de grave, din păcate unele chiar incurabile, mai spun acestia. 

Adolescenții reprezintă 20% din populația globului, iar starea lor de sănătate și gradul lor de educație sunt de o importanță cardinală pentru toate țările lumii.  La această vârstă există o serie de dificultăți specifice privind comportamentul alimentar: obiceiuri de hrănire și activitate fizică precare, absența micului dejun, gustări bogate în calorii și sărace în nutrienți, aport scăzut de fructe, legume și lactate, hidratarea incompletă cu apă, urmarea dietelor restrictive și apariția tulburărilor alimentare și emoționale, mâncatul în exces și apariția obezității de aport, etc. 

O alimentație corectă, prin programe bine definite de educație nutrițională, promovează nu doar o mai bună stare de sănătate si o susceptibilitate scăzută la imbolnavire, ci contribuie si la dezvoltarea cognitivă și la succesul școlar.”, susține Lygia Alexandrescu, președintele Societății Române de Educație Nutrițională (nutriționist acreditat de Comitetul Olimpic Internațional).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Servicii pentru acasa

Cauta
in

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare