Adolescenti

#cauze #tratament #adolescenti #motive #terapie #automutilare

Automutilarea in adolescenta: forme, cauze si efecte

Automutilarea inseamna orice comportament prin care o persoana isi face rau in mod intentionat, ca o reactie la o suferinta si, de multe ori, este asociata cu una sau mai multe boli psihice. Persoanele care se automutileaza nu isi doresc sa isi puna capat vietii, insa actul in sine este periculos, motiv pentru care este nevoie de ajutor profesional. Cele mai frecvente cazuri de automutilare apar in randul adolescentilor, intrucat in aceasta perioada apar dezamagirile, nevoia de a fi acceptat intr-un grup este mai mare si starile sunt contradictorii.


Forme de automutilare in randul adolecentilor

Desi taierea este cea mai cunoscuta forma de automutilare, cercetarile au aratat alte 16 forme de ranire in randul tinerilor, printre care arderea, muscarea, smulgerea parului, inghitirea unor substante toxice, infometarea, abuzul de alcool, zgarierea. De asemenea, tatuarea excesiva si piercingurile pot reprezenta o forma de automutilare, noteaza sheknows.com.

Mai multe studii au aratat ca modurile in care un adolescent alege sa se automutileze variaza pe o scara de la 1 pana la 10. Ranile pot fi provocate in orice zona a corpului, insa cele mai frecvente sunt cele de pe maini, incheieturi, stomac si coapse. Ranile pot fi superficiale, insa se poate ajunge si la desfigurare permanenta.


De ce se automutileaza adolescentii

In majoritatea cazurilor, automutilarea nu prevesteste sinuciderea, ci este mai degraba o forma de a face fata stresului, durerii emotionale si izolarii. Pentru multi adolescenti, automutilarea este singurul "medicament" care reuseste sa ii calmeze, motiv pentru care poate deveni o dependenta.

De asemenea, cercetarile au aratat ca adolescentii pot apela la automutilare pentru a simti ca detin controlul asupra corpurilor si mintii lor si pentru a se purifica.


Efectele automutilarii asupra organismului

Autmutilarea se poate trata. University of Michigan Health System recomanda ca persoanele care apeleaza la automutilare sa primeasca tratament specializat in cadrul unor sedinte de terapie cu un profesionist in sanatatea mintala.

Primul pas spre vindecare este ca adolescentul sa inteleaga ca automutilarea poate avea efecte pe termen lung asupra sanatatii. Infectiile si cicatricele sunt printre pricipalele efecte negative ale automutilarii.

Sursa foto: goodenoughmother.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Servicii pentru acasa

Cauta
in