Adolescenti

#stres Facebook #adolescenti Facebook #depresie adolescenti #facebook

Adolescentul tau este stresat? Facebook-ul este de vina!

Cercetatorii Universitatii din Montreal au constatat recent ca reteaua de socializare poate fi o sursa de stres in cazul adolescentilor.

Intr-un studiu publicat in revista "Psychoneuroendocrinology", oamenii de stiinta arata ca, odata ce adolescentii au depasit 300 de prieteni in reteaua sociala, nivelul lor de cortizol, hormonul stresului, tinde sa fie mai mare decat la adolescentii cu mai putin de 300 de prieteni pe Facebook, relateaza France Presse.

In experiment, 88 de participanti cu varste intre 12 si 17 ani au fost intrebati cum folosesc reteaua sociala Facebook, inclusiv cat de des viziteaza site-ul si cati prieteni au, modul in care se promoveaza pe retea si cum isi sustin prietenii online. De asemenea, au fost colectate probe de cortizol de la subiecti de patru ori pe zi timp de trei zile, iar cercetatorii au descoperit ca adolescentii cu mai mult de 300 de prieteni pe Facebook aveau in mod constant niveluri mai ridicate de cortizol.

Desigur, Facebook nu este singurul factor de crestere a hormonului ce provoaca stresul in viata unui adolescent.

“Dar, in timp ce si alti factori externi sunt responsabili de aparitia stresului, noi am estimat ca efectul izolat al Facebook asupra cortizolului a fost de aproximativ 8 la suta”, a declarat intr-un comunicat profesorul Sonia Lupien, principalul autor al studiului. “Am fost in masura sa demonstram ca adolescentii cu peste 300 de prieteni pe Facebook au niveluri de cortizol mai mari”.

Un studiu anterior a constatat ca stresul excesiv la tinerii adolescenti poate duce mai tarziu in adolescenta la depresie.

“Noi nu am remarcat depresie la participantii nostri. Cu toate acestea, adolescentii care prezinta niveluri ridicate ale hormonului stresului nu devin imediat deprimati. Depresia poate sa apara mai tarziu”, a spus prof Lupien. “Unele studii au aratat ca poate dura 11 ani inainte de debutul depresiei severe la copiii care au avut in mod constant un nivel ridicat de cortizol”.

Sursa foto: telegraph.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Servicii pentru acasa

Cauta
in

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare