Bijuteriile din aur nu se vor demoda niciodata si asta pentru ca aurul este un metal atractiv, frumos care se potriveste oricarei tinute.
Fiind foarte usor de modelat, aurul este apreciat de toti artizanii. Capata orice forma iti doresti si este si foarte rezistent. O foita de aur nu se va rupe cu usurinta.
Aflat in stare pura, aurul nu se oxideaza si nu lasa petele acelea negre pe piele, atat de inestetice si inconfortabile. Multi oameni sunt alergici la aliajele din aur, insa aurul pur nu creeaza aceste probleme.
Cum iti dai seama cat aur pur contine bijuteria ta?
Orice bijuterie de aur are incrustat pe interior un numar si litera „K”. K vine de la karat, sistemul care este folosit pentru a stabili procentajul de aur pur din respectivul produs. Astfel, poti avea o bijuterie care sa aibe scris pe ea 10K, 12K, 14K, 18K sau 24K.
• 24K = aur pur
• 18K = 75% aur
• 14K = 58.3% aur
• 12K = 50% aur
• 10K = 41.7% aur
Marcajul european
Trebuie sa stii ca bijuteriile din aur fabricate in Europa au un alt sistem de masurare a cantitatii de aur contine. Astfel:
• Aurul de 18K este notat cu 750 ceea ce inseamna 75% aur
• Aurul de 14K este notat cu 585 ceea ce inseamna 58.5% aur
• Aurul de 10K este marcat cu 417 ceea ce inseamna 41.7& aur
De ce este combinat aurul cu alte metale?
Vei gasi si modele de bijuterii din aur pur, insa fiind fragile si delicate, acestea nu sunt practice pentru purtarea zilnica. Astfel, multi artizani aleg sa combine aurul pur cu alte materiale pentru a face o bijuterie mai de lunga durata. Binenteles ca aici este vorba si de avantajul costurilor. O bijuterie din aur combinat cu alte metale va fi intotdeauna mai ieftina decat una fabricata din aur pur.
Mai mult decat atat, aliajele din aur si alte metale le permit siderurgistilor/metalurgilor sa schimbe culoarea aurului. Paladiul sau nichelul pot fi adaugate pentru a crea aurul alb, in timp ce arama ii da aurului pur o tenta roz si argintul, o tenta verzuie.
Aurul greu este termenul folosit pentru a descrie cat aur pur exista in respectivul aliaj. Orice aliaj poate fi denumit aur greu atata vreme cat contine 18K, 14K sau orice alt numar pana la 10K de aur pur.
Suflat cu aur
Aurul pur este folosit de multi arizani si pentru a accesoriza bijuterii din alte materiale si pentru a le da acestora o alta valoare. Astfel bijuteriile suflate cu aur sunt mult mai ieftine decat cele din aur pur, dar in acelasi timp mult mai atractive decat celelalte dintr-un metal simplu.
Si pana la urma ce sa cumperi?
Aurul greu este durabil, ca atare ca este varianta cea mai buna pentru o bijuterie pe care o porti regulat. Daca ai alergie la nichel sau alte metale, opteaza pentru acele bijuterii care contine 18K sau 22K aur.
Bijuteriile din aur pline sunt foarte potrivite pentru o ocazie speciala in timp ce acelea suflate cu aur sunt indicate daca esti o fana a aurului si nu vrei sa-ti cheltuiesti un salariu intreg pe o bijuterie.
Insa, daca vrei o bijuterii pe care sa o ai o viata intreaga, cumpar-o pe aceea de cea mai buna calitate. Chiar daca investitia va fi mare, nu vei fi dezamagita.