O ingrijire corecta cu produse special create pentru diferite probleme te poate ajuta sa ai mereu o incaltaminte care sa arate ca noua. Iata cateva metode de a prelungi durata de viata si frumusetea pantofilor, a cizmelor sau a balerinilor tai.
Curatarea
In primul rand este recomandat sa cureti incaltamintea dupa fiecare purtare pentru a evita ca praful si mizeria sa se imbibe in material . Daca nu procedezi astfel, incaltarile isi vor pierde stralucirea si aspectul nou mult mai repede. In acelasi timp, este important sa le cureti pentru ca in materialul lor se depun bacterii care pot ajunge in casa ta.
Mai intai se curata rezidurile cu o perie moale, dupa care se sterg pantofii cu o carpa (bumbac sau panza) si cu o solutie care sa le ofere luciu si sa hidrateze pielea (si pielea pantofilor trebuie hidratata pentru a-si mentine stralucirea). De exemplu, un amestec de vaselina si lanolina poate oferi o stralucire deosebita si o hidratare pe masura incaltarilor tale din piele.
Sarea poate fi curatata de pe pantofi sau cizme cu ajutorul unei carpe si unui amestec rezultat din doua parti egale de apa si otet alb. Se inmoaie carpa in solutia rezultata si se freaca partile patate de sare.
Pentru a-ti proteja incaltamintea de molii, mucegai si soareci, le poti unge cu o solutie formata din noua parti de ulei de terebentina si o parte ulei de camfor. O solutie mai simpla pentru aceeasi problema este uleiul de ricin. Nu uita insa sa acoperi incaltamintea deoarece uleiul atrage foarte usor praful.
Pielea intoarsa poate fi curatata cu ajutorul unei perii moi (speciala pentru pantofi – se gaseste in comert si costa in jur de 10 ron) sau cu o carpa moale umezita cu putina apa. Pantofii din piele intoarsa nu au nevoie de crema. Acelasi tratament se aplica si incaltarilor din materiale sintetice.
Pantofii albi sau in culori deschise au nevoie de o atentie mai mare si de un tratament special. Exista in supermarketuri produse special create pentru incaltamintea deschisa care redau albul imaculat. Daca vrei sa le oferi luciu suplimentar ii poti unge cu putina crema hidratanta pentru fata.
In cazul tuturor incaltarilor, talpa trebuie spalata cu ajutorul unui burete imbibat in apa si detergent.
Rezistenta la apa
Indiferent de anotimp, incaltamintea trebuie protejata de apa. Aceasta devine impermeabila daca dupa o curatare intensa le inmoi, timp de 12 ore, intr-un amestec de parafina si benzina. O solutie mai simpla ar fi ca inainte de a iesi din casa sa o incalzesti pe un calorifer.
Depozitarea
Nu iti lasa pantofii aruncati pe hol. Incearca sa ii asezi intr-un loc uscat si curat, ferit de praf sau igrasie. Indicat este sa ii pui in cutia originala. Depozitarea pantofilor sau a ghetelor de iarna se va face intr-un loc uscat, ferit de lumina soarelui pentru ca ii poate decolora. Este bine ca toate incaltarile tale, indiferent de materialul din care sunt confectionate, sa fie pulverizate cu un spray special care combate umiditatea.
Bine de stiut
Pielea intarita se poate inmuia daca este frecata cu o carpa udata cu ulei de ricin (4 ron – se gaseste in farmacii sau plafar)
Talpile tari sau cele care scartaie pot fi imbunatatite daca sunt unse cu gaz. De asemenea, acestea devin mult mai flexibile daca sunt unse cu ulei fierbinte de in.
Pantofii de dans pot avea talpi mai lucioase si pot aluneca mai bine daca se ung cu un amestec de benzina si stearina si se sterg apoi cu o carpa groasa.
Este indicat sa dezinfectezi interiorul pantofilor cu o solutie antimicrobiana pentru a evita aparitia ciupercilor sau alte probleme cauzate de bacterii (25 ron – se gaseste in farmacii).