Sanatate

#de ce este bine sa bei must #beneficii must #must

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Cu totii stim ca vinul rosu are efecte miraculoase in afectiunile cardiovasculare. Un pahar cu vin rosu consumat zilnic ar trebui sa completeze dieta scazuta in colesterol a bolnavilor de inima. Dar putini stiu ca la fel de eficient este si mustul proaspat.

Pentru a consuma mustul ca medicament trebuie sa avem grija ca acesta sa nu fie fermentat, pentru ca si-ar pierde mult din calitatile vindecatoare. Prin fermentare, cantitatea de vitamine si antioxidanti scade, cu exceptia resveratrolului care creste.

Datorita acestei substante numita resveratrol, strugurii negri au un puternic efect antioxidant si ajuta sistemul cardiovascular sa functioneze normal.

Consumand acest suc, nivelurile de oxid nitric sunt crescute la nivelul organism, ceea ce reduce formarea de cheaguri la nivelul vaselor sanguine. Acest lucru reduce sansele de infarct.

Mustul este bogat in vitaminele A, B1, B2, C, PP si K, dar si in minerale. Sucul de struguri stimuleaza sistemul nervos prin reducerea retentiei de apa, energizand organismul.

Datorita vitaminelor, mustul ofera numeroase beneficii: are efect diuretic, care functioneaza si prin eliminarea surplusului de substante daunatoare din organism, precum sarea. De asemenea, este un bun rehidratant si revitalizant, iar datorita flavonoizilor continuti ajuta la cresterea nivelului colesterolului bun.

Cantitatea de zahar pe care o contin strugurii este una foarte mare, ceea ce face din must o bautura cu multe calorii.

Mustul nu este recomandat persoanelor care sufera de diabet sau colon iritabil.

In 100 de ml de must se concentreaza aproximativ 100 de calorii. De aceea, este de preferat sa consumam mustul ca un desert in prima parte a zilei.

Eu va recomand o cana de maxim 250 ml de must pe zi, avand in vedere ca la nivel caloric aceasta este echivalenta cu 50 gr de ciocolata.

Am citit tot mai mult cum ca mustul ajuta la detoxifiere, ceea ce este total gresit. Este adevarat ca mustul poate duce la diaree, dar asta nu inseamna detoxifiere, ci dimpotriva inseamna risc de deshidratare si disconfort.

Mustul este cel mai dulce in prima zi de cand au fost storsi strugurii. Atunci poate fii consumat in cantitati mici si de cei mici, pentru ca nu contine mai mult de 1% alcool. Dupa fermentare, la vreo patru zile dupa ce au fost storsi strugurii, gradul de alcoolemie creste pana la 4 %. Acesta se numeste tulburel, si este recunoscut dupa cum incepe sa piste usor limba. El este contraindicat persoanelor soferilor in aceea zi.

Pe zi ce trece concentratia de alcool creste si se transforma in vin.

Desi e dulce si gustos, mustul trebuie consumat cu precautii, altfel, din leac devine un aliment periculos. 

Sursa foto: buscorecetas.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ana Ionita

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea